2006 Vecka 48 Intervju med Wally Munteanu - som lördag 27 januari 2007 arrangerar den första proffsboxningsgalan i Sverige på 37 år och 28 dagar. 
 
Värt att veta:
Wally Munteanu kommer från Rumänien, men han har bott i Sverige i många år. I början av 1990-talet var han en av Sveriges främsta boxare i tungvikt, 91 kg. Han är nu högaktuell som mannen bakom den första proffsboxningsgalan i Sverige på drygt 37 år. Det intryck jag har fått av Wally är att han är en oerhört sympatisk kille, och jag hoppas innerligt att denna gala blir en dundersuccé!
 
Intervju:
 
Igår (onsdag 29 november 2006) beslutade alltså länsstyrelsen i Örebro (som hade avgörandet i sin hand) att det kommer att vara tillåtet att arrangera proffsboxning i Sverige, så jag får väl säga grattis!
Tack så mycket Roger!
.
Vad hade du trott att länsstyrelsen skulle komma fram till för beslut?
Jag var 99,99 procent säker på att vi skulle få ett positivt beslut. Men jag var orolig för att vi skulle vara tvingade att använda huvudskydd. Jag trodde de skulle vilja ha för många likheter med amatörboxning.

När kom du på idén att arrangera en proffsboxningsgala i Sverige?
Idén har funnits där i många år. För några år sedan hade Robert Nordman planer på att arrangera en proffsboxningsgala i Finland, där det var tänkt att Mike Tyson skulle boxas.

När, exakt, skulle den galan ha ägt rum?
Det kan ha varit för fem- sex år sedan. Vi har diskuterat detta (proffsboxningsarrangemang) i flera år. Att arrangera en riktig proffsgala i Scandinavium med bland andra Armand Krajnc.

Företaget som arrangerar galan heter alltså New Sweden. Är det du ensam som står bakom det företaget, och hur kom du/ni på just det namnet?
Företaget ägs av Roberts Nordmans föräldrar, men jag och Robert är ansvariga. Det var Robert som kom på namnet och från början hette det New Sweden Entertainment, men nu heter det New Sweden Boxing Promotion.

Vem var den förste boxaren som blev tillfrågad om att vara med?
Det var nog Attila Levin och Ismael Kone.

Vad svarade de?
Deras medverkan har hela tiden varit osäker. De hade till exempel ingen som helst aning om att det skulle vara möjligt att arrangera proffsboxning i Sverige. Det visade sig tyvärr att Attila inte kunde ställa upp. Han visade först intresse men det verkar inte som om han kan. Jag uppfattar det som att han fortfarande är bunden av ett kontrakt i USA. Jag tror att han gärna skulle vilja vara med, men han tackade till slut nej. Han svarade att han har slutat boxas.

Och vilka boxare är klara för start?
Idag har vi klart med Åsa Sandell, Armand Krajnc, Johan Torbjörnsson, Benjamin Kalinovic, Daniel Hartwig och Aldo Colliander. Aldo är den senaste boxaren vi fick klartecken från. Vi diskuterar just nu med norrmännen Thomas Hansvoll och Nikita Dubunin, så de kanske också kommer att vara med.

Är det någon boxare som du inte har gjort klart med, men som du gärna skulle vilja ha med?
Ja, Oscar De la Hoya!

Någon svensk?
Vi har diskuterat med Giovanni Alvarez, annars finns det ingen annan som kan vara med. Vi kan inte göra mer än tio matcher.

Hur finansierar ni galan?
Det här kommer att kosta en hel del, men vi har bra sponorer och bra investerare.

Var kommer galan att äga rum?
I Scandinavium. Vi hade först bokat Lisebergshallen men sedan hade vi ett möte med Got-Event, och då kom vi fram till att Lisebergshallen (max 2 700 åskådare) var för liten. Scandinavium har en publikkapacitet på 14 000, men vi räknar med att det kommer ungefär 10 000.

Jag vet att även Robert Nordman (före detta proffsboxare, som var silvermedaljör i 57 kg vid Junior-EM 1990) är inblandad i New Sweden. Vilken uppgift har Robert när det gäller detta arrangemang?
Han är promotor och ska sköta ansökan samt hålla kontakt med proffsboxningskommisionen. Men vi jobbar ihop. Jag är manager och matchmaker.

Tror du att galan kommer att visas i någon TV-kanal?
Det kommer den garanterat att göra. Jag ska ha möten med tre TV-kanaler på tre dagar, idag, imorgon samt på måndag. Det finns ett jättestort intresse men inget är klart än.

Vilken blir galans absoluta höjdpunkt?
Det blir att se Armand boxas på svensk mark.

Och vem möter han?
Eftersom vi inte visste inte om han skulle få boxas fyra- eller sex ronder så har vi väntat med att kontakta tänkbara boxare. Det blir det alltså fyra ronder och nu ska vi leta på en lämplig motståndare. Idag finns ingen svensk som är i fysisk kondition för att boxas en huvudmatch över tio- tolv ronder. Det är inte heller någon som är kvalificerad för en sådan match. Aldo (Colliander) kanske skulle kunna boxas tio ronder, men han är den enda. Det här blir en perfekt start, men jag skulle gärna vilja kunna köra en sexrondare snart.

Har du redan nu planer på ytterligare proffsboxningsarrangemang?
Ja, vi kommer att göra fyra galor under 2007, fem galor 2008 och innan 2010 ska vi kunna köra sex- sju galor per år. Boxarna ska kunna livnära sig på det här, de ska inte behöva jobba.

Har du något konkret mål som du vill uppnå med New Sweden, till exempel att arrangera någon specifik stormatch i Sverige?
Jag tror att det första stora målet är att arrangera en returmatch mellan Laila Ali och Åsa Sandell, i Scandinavium. En dröm hade varit att få till en titelfight med Armand - han ligger närmast en stormatch.

Nu hoppar vi tillbaka några år i tiden. Vem är Wally Munteanu, och hur kom han i kontakt med boxningen från första början?
När jag var knappt 13 år klev jag för första gången in i en boxningslokal. Jag bodde i Rumänien på den tiden och min pappa hade skickat mig till fotbollsträningen - men de hade stängt. Min kusin boxades så då följde jag istället med honom till boxningslokalen. Jag var faktiskt med Vastag på ett träningsläger i Bukarest 1985. Under lägret arrangerades en turnering, där Vastag vann guldet. I min sista match i Rumänien mötte jag faktiskt Vastags tvillingbror. Han vann med 3-2. Jag kom sedan till Sverige 1986. Det var ju närmast till Sverige.
(Fransisc Vastag vann tre VM guld samt två EM-guld. Och han besegrade mig - med 5-3 - i den andra omgången vid EM i Vejle 1996.)

Jag hade ingen aning om att du var bekant med Fransisc Vastag.
Jag känner honom mycket väl.

Hur är han som person?
Han är så jordnära, det går inte att tro att han har varit världsmästare.

Då har du kanske sett vårt möte vid EM i Vejle 1996?
Jag såg matchen LIVE, och du gjorde en mycket bra match. Försvarsmässigt var det perfekt, men du gjorde inte så mycket offensivt. Det var inga stora siffror, blev det 5-3?

Det stämmer bra det. Hur många matcher boxades du, och vilken är din främsta merit som boxare?
I Rumänien boxades jag 65 matcher som ungdom- och som junior. I Sverige blev det ett 20-tal matcher utspridda på många år. Min första match i Sverige var på Fighter Cup i Lilla Edet. Där sänkte jag Danny Acar. Jag hade bantat hårt för att gå ned i 75 kg, men jag kom bara ned till 75,8 kg och tvingades därför boxas i 81 kg. Jag var sliten på grund av bantningen och när jag sänkte honom i den första ronden så hoppades jag att han inte skulle komma upp. Jag minns att Werner Vasén sekonderade mig.

Vilken är den bäste boxare du har mött?
Micke Lindblad, som jag mötte i semifinalen vid SM i Stockholm 1991. Jag var helt färdig i tredje ronden. Jag fick väl inte direkt stryk, men jag har för mig att domaren bröt matchen.

Vem är Sveriges bäste amatör- respektive proffsboxare genom alla tider?
Resultatmässigt måste det vara Roger Pettersson, och boxningsmässigt Patrik Bogere. George Scott är den som har varit mest komplett som boxare.

Tack så hjärtligt för det! Vem är du mest imponerad av bland de svenska amatörboxarna idag?
Idag tycker jag om att titta på Murat Nartokov. Han har bra tajming, bra klipp och bra avståndsbedömning. Han är lång, och han har stinget som många saknar.

Och vem är bäst av våra aktiva proffsboxare?
Det är Armand. Jag är imponerad av hans inställning- och hans hjärta. Hans förmåga att göra annorlunda saker i ringen.

Nämn två favoriter bland proffsboxarna - som inte är svenskar. En som fortfarande är aktiv och en före detta proffsboxare.
Oscar De la Hoya, han har allt som boxare och han har karisma...han är en drömboxare! Jag tyckte även om Kostya Tszyu. Och Muhammad Ali.

Vad var bra med Ali?
Måste man säga vad som var bra med Ali? Han är tidernas störste idrottsman. Jag är stolt över att han var boxare.

Favoritsport förutom boxning?
Fotboll, som jag har spelat lite grand. Tennis. Och den senaste tiden har jag fått upp ögonen för poker. Jag spelar även schack.

Nämn en känd person utanför boxningen som du ser upp till? - Wally funderar länge.
Angelina Jolie (31-årig amerikansk skådespelerska). Hon har hjärtat på rätt ställe. Jag ser upp till alla människor som utnyttjar sitt kändisskap till att göra fina saker. Det är inget fel på hennes utseende heller.


Fem snabba:

Bosse Högberg eller Roland "Tigern" Eriksson?
Roland
IFK Göteborg fotboll eller Västra Frölunda ishockey?
Frölunda
Ingvar Oldsberg eller "Loket" Olsson?
Oldsberg
Moderaterna eller Socialdemokraterna?
Moderaterna
Blonda Tjejer eller Mörkhåriga Tjejer?
Mörkhåriga tjejer

Tack Wally och lycka till med proffsboxningsgalan i Scandinavium lördag 27 januari!

 
Tillbaka till intervjuer...